Bent u slechthorend of doof? Dan krijgt u een wek- en waarschuwingssysteem vergoed vanuit de basisverzekering. U komt in aanmerking voor een vergoeding als u voldoet aan onderstaande voorwaarden.

Vergoedingsvoorwaarden wek- en waarschuwingssysteem

  • Gemiddeld gehoorverlies vanaf 35 dB aan tenminste één oor (bij 1.000, 2.000 en 4.000 Hz).
  • Een audiogram en een functioneel voorschrift van een KNO-arts, audioloog of triage-audicien. Bij wie u deze aanvraagt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
  • Het audiogram is niet ouder dan 1 jaar.

Bijzonderheden

  • In het functioneel voorschrift dient duidelijk een reden van gebruik omschreven te worden.
  • VGZ en Menzis: bij een gemiddeld gehoorverlies vanaf 35 dB mag ook de triage-audicien het wek- en waarschuwingssysteem voorschrijven.
  • ASR en Caresq: bij een gemiddeld gehoorverlies vanaf 60 dB mag ook de triage-audicien het wek- en waarschuwingssysteem voorschrijven.
  • Zilveren Kruis en De Friesland: bij een gemiddeld gehoorverlies vanaf 60 dB op het beste oor mag ook de triage-audicien het wek- en waarschuwingssysteem voorschrijven.
  • CZ: het audiogram mag niet ouder zijn dan 9 maanden. Tot 55 dB gehoorverlies is er naast een functioneel voorschrift ook een duidelijke motivatie nodig. Hieruit moet blijken waarom het wek- en waarschuwingssysteem noodzakelijk is en waarom voorzieningen uit de reguliere handel niet voldoen. Daarnaast wordt vermeld welke voorzieningen tot dusver zijn gebruikt.

Bekijk de vergoedingstabel 2021 per zorgverzekering voor wek- en waarschuwingssystemen >>

Bekijk het formulier over vergoedingsregels 2021 >>

Het wek- en waarschuwingssysteem kan als volgt in uw huis geplaatst worden. De wekker komt in uw slaapkamer. U heeft daarnaast de keuze in een flitslamp of pager. De flitslamp wordt meestal in de woonkamer geplaatst. De pager draagt u bij u. De draagbare ontvanger kunt u overal mee naar toe nemen, zelfs naar uw tuin. De zenders worden bij uw deurbel en telefoon geplaatst. De rookmelder is een zender op zichzelf, net als de babyfoon indien u deze wenst.

Visit wek- en waarschuwing in huis